dsc_06cc                        

Въпрос: Има ли болка по време на поставянето на брекетите и по време на преместването на зъбите?
Отговор: Брекетите се залепват за повърхността на зъбите, при което пациента не усеща болка. Съвременните сплави от които са изработени дъгите позволявт плавно преместване с дозирани (леки) сили и по този начин чувствителността е сведена до 3-4 дни след смяна на дъга или затягане. При наличие на болка трябва да се свържете с лекуващия ви ортодонт. Болката не трябва да съпътства лечението, и когато тя се появи това обичайно е признак за отклонение от нормата.
Въпрос: Уврежда ли се емайла от носенето на брекети?
Отговор: Емайлът не би могъл да се увреди от самите брекети тъй като те са изработени от материали, които са интертни (не взаимодействат) към клетките на човешкия организъм. Лепилата, с които се залепват брекетите за зъба са сходни по състав с материалите за естетични обтурации (пломби), то ест те също не могат да увредят зъба. Единствената причина поради, която могат да се наблюдават бели петна (деминерализиран емайл) след завършване на лечението е НЕРЕДОВНОТО и НЕКАЧЕСТВЕНОТО миене на зъбите с помощта на ортодонтска четка за зъби и интредентални четки. Петната ако ги има, са около основата на брекета, което подкрепя казаното по-горе. При нормална и редовна хигиена и контрол на количеството на зъбната плака, дори след по-дълги лечения емайлът остава невредим.
Въпрос: Трябва ли да избягвам определени храни?
Отговор: За да се избегне отлепване на брекет и нежелателно забавяне на лечението е необходимо да се ограничат твърдите храни, като препечен хляб, ядки и др. Въглехидратните храни, като сладкиши, тестени изделия, халва, и др. са силно полепващи към зъбите и брекетите и затрудняват почистването със стандартните средства. В крайна сметка ако пациентът е достатъчно внимателен при отхапване и дъвчене, разделя храната на малки хапки и не на последно място ако почиства зъбите си след всяко хранене няма ограничения в избора на храни.

Въпрос: Има ли болка по време на поставянето на брекетите и по време на преместването на зъбите?

 

Отговор: Брекетите се залепват за повърхността на зъбите, при което пациента не усеща болка. Съвременните материали, от които са изработени дъгите позволявт плавно преместване с дозирани (леки) сили и по този начин чувствителността е сведена до 3-4 дни след смяна на дъга или затягане. При наличие на болка трябва да се свържете с лекуващия ви ортодонт. Болката не трябва да съпътства лечението и когато тя се появи това обичайно е признак за отклонение от нормата.

 


Въпрос: Уврежда ли се емайла от носенето на брекети?

 

Отговор: Емайлът не би могъл да се увреди от самите брекети тъй като те са изработени от материали, които са интертни (не взаимодействат) с тъканите на човешкия организъм. Лепилата, с които се залепват брекетите за зъба са сходни по състав с материалите за естетични обтурации (пломби), то ест те също не могат да увредят зъба. Единствената причина поради, която могат да се наблюдават бели петна (деминерализиран емайл) след завършване на лечението е НЕРЕДОВНОТО и НЕКАЧЕСТВЕНОТО миене на зъбите с помощта на ортодонтска четка за зъби и интредентални четки. Петната ако ги има, са около основата на брекета, което подкрепя казаното по-горе. При нормална и редовна хигиена и контрол на количеството на зъбната плака, дори след по-дълготрайни лечения емайлът остава невредим.

 


Въпрос: Трябва ли да избягвам определени храни?


Отговор: За да се избегне отлепване на брекет и нежелателно забавяне на лечението е необходимо да се ограничат твърдите храни, като препечен хляб, ядки и др. Въглехидратните храни, като сладкиши, тестени изделия, халва, и т.н.т. са силно полепващи към зъбите и брекетите и затрудняват почистването със стандартните средства. В крайна сметка ако пациентът е достатъчно внимателен при отхапване и дъвчене, разделя храната на малки хапки и не на последно място ако почиства зъбите си след всяко хранене няма ограничения в избора на храни.

 


Въпрос: Как мога да разбера дали зъбите ми са добре измити?

 

Отговор: Важно е да не бъдат пропускани сутрешното и вечерното миене на зъбите, както и времетраенето на четкането да не бъде под 4-5мин. Конците за зъби, интерденталните четки, редовната смяна на четката за зъби са от голямо значение за качественото почистване и намаляването на риска от възникване на кариес и/или гингивит. За да бъдете напълно убедени, че вършите всичко от гореспоменатите, използвайте таблетки или разтвори оцветяващи зъбната плака. Проверявайте наличието на зъбна плака след вечерното измиване на зъбите и по този начин няма да допуснете храната (плаката) да остане полепнала по зъбите и венците Ви през цялата нощ.

 

Въпрос: Има ли болка по време или след кореново (ендодонтско) лечение?

 

Отговор: Целта на кореновото лечение в голяма част от случаите е да елиминира болката. В случаи когато кореново лечение се провежда в хроничната (безболкова) фаза на възпалението, то се прави или под местна анестезия или при контраиндикации за такава след девитализиране на зъбната пулпа с арсенови или мумуфикационни препарати. Често пъти е възможно пациентът да изпитва тъпа болка в областта на лекуваният зъб и/или остра такава при натиск. Тези симптоми при успешно проведено лечение са редки и изчезват в рамките на 2-3 седмици. В дните непосредствено след манипулацията по предписание на зъболекаря може да се приемат нестероидни - противовъзпалителни болкоуспокояващи средства. 

 

Въпрос: Какво е необходимо за да имаме красива и функционална коронка и/или мост?

 

Отговор: Изработката на красива и същевременно точна коронка/мост е дълъг и сложен процес, в който участват зъболекар, пациент и зъботехник. Пациентът потърсил помощта на зъболекар е гласувал предварително доверие относно избора на лаборатория и материали. От огромна важност за добрия краен резултат са: праговото изпиляване и подготвяне на зъба, който предстои да бъде облечен; поставянето на временна корона/мост от пластмаса, която предпазва изпиления зъб и осигурява функция и естетика в етапа на изработка на окончателната протезна конструкция; използването на ретракционна корда по време на пилене и по време на снемане на отпечатъка; снемане на отпечатъка с цяла лъжица, което намалява риска от деформация и съответно неточност на протезното тяло. Спестяването на който и да е от тези етапи носи със себе си неточен краен резултат и хронично травматизиране на околозъбните тъкани - гингива и кост, както и загуба на взаимното доверие между пациент и лекуващ.

 

 

 

 
Copyright © 2018 vladental.com. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Next Level Design Lizenztyp CC